ЦЕРЕМОНИЈАЛНО ПОТПИСИВАЊЕ ЕВРОПСКЕ ПОВЕЉЕ О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ

У оквиру пројекта “Кључни кораци ка родној равноправности”, 20. децембра, у општини Темерин, одржано је церемонијално потписивање Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу, коју су одборнице и одборници Скупштинe општине Темерин усвојили на седници одржаној 14. децембра. Формалним усвајањем и потписивањем Повеље, општина Темерин се јавно обавезала да ће следити принципе родне равноправности и спроводити одредбе прописане Повељом у локалној заједници.

2018.12.24. UN WOMEN - Vest - slika 1

Европска повеља о родној равноправности на локалном нивоу је документ који даје јасан преглед свих области рада локалне власти у којима је неопходно уважити принцип једнаких могућности. Родна равноправност претпоставља да постоје једнаке могућности за мушкарце и жене да допринесу свим аспектима развоја у локалној заједници, као и да имају идентичне могућности да уживају све користи од напретка једне заједнице.

2018.12.24. UN WOMEN - Vest - slika 2

Церемонијалном потписивању Повеље у нашој општини су присуствовале г-ђа Љиљана Лончар, саветница потпредседнице Владе Републике Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност, г-ђа Јелена Секулић Недељковић и г-ђа Саша Солујић испред Агенције UN Women.

Г-дин Ђуро Жига, председник општине Темерин, истакао је да потписивањем Повеље шаљемо значајну поруку и општинама у нашем окружењу, али и самој Европској унији, отвара се могућност учешћа у свим важнијим националним и међународним пројектима, као и конкурисања за средства код европских фондова за ову намену. Уколико се искористе шансе у овој области, стиче се могућност како за уштеду буџетских средстава, тако и за равноправнију поделу постојећих средстава.

Ово је финална активност пројекта подржаног од стране Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women) и Координационог тела за родну равноправност, а у оквиру пројекта  ”Кључни кораци ка родној равноправности” који финансира Делегација Европске уније у Србији. Пројектом је подржано осам локалних самоуправа да унапреде економски положај жена и подрже локалне заједнице у испуњавању својих обавеза према родној равноправности. Поред Темерина, активности су реализоване у Алексинцу, Књажевацу, Крушевцу, Шапцу, Тутину, Ужицу и Житишту.

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...